Qui sommes-nous? Nos priorités Actualités agenda contact
Toutes les actualités

Slapen is geen koopje!

18 mars 2024

82% van de gebouwen in Eterbeek dateren van voor het einde van de Tweede Wereldoorlog! In de architectuur betekent dateren dus niet noodzakelijk dat je verouderd bent. Veel van onze appartementen en huizen zijn nog in prima staat. Het risico bestaat echter dat sommige niet de renovaties hebben ondergaan die nodig zijn om de tijd te overleven zonder in verval te raken.


Uit cijfers voor 2024 van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (IBSA) blijkt dat onze gemeente 28.076 huishoudens telt, waarvan 5% op de wachtlijst voor een sociale woning staat. Helaas is deze lijst erg lang en duurt het gemiddeld 10 tot 20 jaar om een woning te krijgen. Dit betekent dat er in Etrebeek 1.261 gezinnen zijn waarvan het dagelijkse leven wordt ondermijnd door het deel van hun inkomen dat opgaat aan huisvestingskosten. De oplossing is vaak terugvallen op flats met een steeds bescheidener huur.


 De markt heeft helaas de neiging om van deze nood te profiteren en we zien een achteruitgang van de kwaliteit van de huurwoningen, wat soms leidt tot het beruchte fenomeen van de "slaapkopers" die er niet voor terugdeinzen om de panden die ze bezitten te overbezetten, in strijd met de veiligheidsnormen en zonder zich te bekommeren om de bouwvallige staat van de panden.  


 Kortom, meer dan 1.000 huishoudens hebben moeite om een degelijke woning te vinden en het gemiddelde gebouwenbestand is ouder dan in de Brusselse regio. Het risico op slechte huisvesting is dus groter dan je zou denken in Etterbeek.


 Het gemeentebestuur staat niet stil en berispt nalatige verhuurders wanneer probleemsituaties onder haar aandacht worden gebracht. Dit kan zelfs gaan tot een verplichting om de huur stop te zetten in geval van manifeste insalubiteit, waarbij de huishoudens opnieuw moeten worden gehuisvest.


Ze beschikt echter nog niet over een proactief instrument voor het identificeren en ondersteunen van situaties die moeten worden aangepakt om de spiraal van slechte huisvesting te stoppen. Andere gemeentebesturen hebben deze stap al gezet: Schaarbeek, Anderlecht en onlangs nog Elsene hebben een overlegplatform opgericht dat alle actoren van de eerstelijns huisvesting samenbrengt om informatie te vergelijken, vermoedens van slechte huisvesting vast te stellen en inspectieprocedures in gang te zetten. Het doel van deze samenwerking is niet alleen om alarm te slaan, maar ook om beter te anticiperen op de herhuisvesting van deze gezinnen.  


 Het is een dynamiek die we graag tot stand willen brengen zodat iedereen in Etterbeek een plaats heeft waar hij zich in alle waardigheid kan thuisvoelen.

*