Deelname van Niet-Belgische Inwoners aan Gemeenteraadsverkiezingen in Etterbeek

De gemeenteraadsverkiezingen liggen nu achter ons en het is tijd om de balans op te maken. De analyse van de deelname van niet-Belgische inwoners van Etterbeek aan de verkiezingen roept zorgen op. We moeten vaststellen dat onze gemeente op dit gebied licht achteruit is gegaan.
In 2024 hebben slechts 17% van de niet-Belgische inwoners die in aanmerking kwamen, zich ingeschreven om te stemmen, een cijfer dat iets lager is dan in 2018 (17,8%). De inschrijvingen van EU-burgers (17,9%) waren aanzienlijk hoger dan die van niet-EU-burgers (10,2%). Andere gemeenten die vergelijkbare uitdagingen aangaan, behalen betere resultaten. Etterbeek staat op de negende plaats in vergelijking met negen andere Brusselse gemeenten qua inschrijvingspercentage, zoals Watermaal-Bosvoorde (25,7%) of Sint-Gillis (22,5%).
Tijdens de campagne heeft onze oppositieraadslid, Pieterjan Vanden Boer, met veel niet-Belgische inwoners gesproken. Veel van hen wilden stemmen, maar waren niet of te laat op de hoogte van de procedures om zich in te schrijven.
De lage deelname van niet-Belgen heeft invloed op de algehele kiesdelername. In Etterbeek heeft voor het eerst minder dan de helft van de kiezers, namelijk 48,2%, een geldige stem uitgebracht (geen blanco stem). Dit cijfer ligt lager dan het Brusselse gemiddelde en markeert een daling ten opzichte van 2018 (50,8%) en 2014 (53,7%). Deze trend is bezorgwekkend en vereist een diepgaande analyse.
Geconfronteerd met deze bevindingen heeft Pieterjan Vanden Boer, gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen, verschillende vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Schepenen van Etterbeek tijdens de gemeenteraad van 17 februari 2025. Het doel was om te weten:
- Hoe evalueert het college de inspanningen die de afgelopen jaren zijn geleverd om het inschrijvingspercentage van niet-Belgen te verhogen?
- Zijn er verklaringen voor de lagere inschrijvingspercentages in vergelijking met andere gemeenten?
- Overweegt het college de beste praktijken van andere Brusselse gemeenten, zoals Sint-Gillis of Watermaal-Bosvoorde, waar het inschrijvingspercentage hoger is, over te nemen?
- Welke andere initiatieven heeft het college gepland om het inschrijvingspercentage tegen 2030 te verhogen?
- Overweegt het college om nieuwe niet-Belgische inwoners gedurende de hele legislatuur bewust te maken van hun stemrecht, bijvoorbeeld door hen proactief te informeren bij andere administratieve procedures?
De antwoorden van het College zijn zeer teleurstellend. Hoewel het de vaststelling deelt dat de deelname lager is dan het regionale gemiddelde, heeft het zich niet verplicht om de inspanningen te versterken. Dat betreuren we. We zullen blijven aandringen op nadenken binnen de gemeenteraad. We geloven dat er goede praktijken in het Brusselse gewest zijn waar Etterbeek inspiratie uit kan putten.
Aarzel niet om uw ideeën met ons te delen om onze lokale democratie inclusiever te maken !