De Ecolo-Groen-fractie verzet zich tegen de begroting 2025 en de Beleidsnota van Etterbeek.
Tijdens de gemeenteraad van afgelopen donderdag stemde de Ecolo-Groen-fractie tegen de begroting 2025 en de Beleidsnota voor de komende drie jaar. De acht leden van de fractie spraken hun onenigheid uit over een project dat zij als weinig ambitieus en niet aangepast aan de huidige uitdagingen van de gemeente beschouwen. Dit verzet is geen ondoordachte houding, maar het resultaat van een grondige analyse van de niet-op elkaar afgestemde documenten die door de meerderheid werden ingediend, gevoed door de discussies die plaatsvonden in de financiële commissie.
De Ecolo-Groen-fractie betreurt het volledig ontbreken van anticipatie en reactie op de maatregelen van de federale regering die de lokale openbare diensten verzwakken. Ze wijzen met name op een daling van 12% in de werkingskosten op één jaar tijd en op het gebrek aan doeltreffende financiële maatregelen die nieuwe inkomsten zouden genereren, wat het ontbreken van een langetermijnvisie aantoont.
Caroline Joway, fractieleidster van Ecolo-Groen, roept op om wonen tot een prioriteit te maken in Etterbeek. Zij stelt verschillende concrete maatregelen voor:
- De energetische en kwalitatieve transitie van het Etterbeekse gebouwenbestand bevorderen via gerichte steun (renovatiepremies, energie- en isolatiepremies).
- Systematisch stedenbouwkundige lasten in natura eisen ten voordele van de gemeenschap in ruil voor de toestemming om grote projecten te bouwen.
- De slagkracht van het sociaal verhuurkantoor vergroten.
Caroline Joway benadrukt ook de noodzaak om welzijn op school tot een “dringend gemeentelijk project” te maken. Onder haar voorstellen:
- Alle kinderen een gezonde, kwalitatieve en betaalbare maaltijd aanbieden, afkomstig uit biologische of duurzame landbouw.
- Het aanbod van immersieklassen vergroten en de vergroening van schoolpleinen voortzetten.
- De begeleiding bij huiswerk versterken en het aantal betaalbare buitenschoolse activiteiten voor iedereen verhogen.
Pieterjan Vanden Boer, gemeenteraadslid voor Groen, benadrukt het belang van projecten in de openbare ruimte die zorgen voor meer gezelligheid en bestand zijn tegen de klimaatuitdagingen, met name op het vlak van netheid en bomenaanplanting. Hij vraagt het schepencollege om:
- De sancties tegen onbeleefdheden op het vlak van netheid te versterken.
- Extra straatvegers aan te werven die hun buurt goed kennen en ook een sociale verbindingsfunctie hebben.
- Een globaal plan uit te werken om de straten van Etterbeek te vergroenen, met als doel elke inwoner op minder dan 300 meter van een groene ruimte te laten wonen, 30% van het grondgebied te bedekken met groen, en drie bomen in het zicht van elke woning te hebben.
De volledige Ecolo-Groen-fractie roept de meerderheid op tot een kentering. Om haar leefomgeving en sociale cohesie te behouden, moet Etterbeek zich mobiliseren rond een sterke, duidelijke en ambitieuze strategie. Het dag-tot-dagbeheer zonder geïdentificeerde prioriteiten dat de meerderheid in haar Beleidsnota voorstelt, beantwoordt noch aan de huidige maatschappelijke uitdagingen noch aan de verwachtingen die burgers mogen hebben van een moderne en toekomstgerichte gemeente.