Wie zijn we? Onze prioriteiten Nieuws agenda contact
Al het nieuws

Onze plannen voor een meer verenigde toekomst

7 december 2024

🌱 Vergadering van vertegenwoordigers van het OCMW en onze plannen voor een meer verenigde toekomst 🌱


Onlangs organiseerden we een vergadering van de ecologenmandatarissen die zitting hebben in het Brusselse OCMW. Het was een gelegenheid om lopende en toekomstige projecten te bespreken. We willen graag van deze gelegenheid gebruik maken om jullie kennis te laten maken met twee geweldige initiatieven.


Lokale inspiratie en concrete projecten

In Schaarbeek werden we geïnspireerd door het pilootproject Sociale Zekerheid voor Voedsel van BEESCOOP in samenwerking met het OCMW (👉 meer details). Een ander SZV-project van studenten aan de ULB, geleid door AS BEAN (👉 meer details), illustreert ook wat sociale coördinatie mogelijk kan maken.


Hun doelstellingen:

  • Toegang tot duurzaam voedsel: BEES Coop wil duurzaam voedsel toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen door kwaliteitsproducten aan te bieden tegen eerlijke prijzen.  SSA Étudiante van zijn kant wil studenten toegang geven tot kwaliteitsvoeding van hun keuze door hen een maandelijks budget aan te bieden voor hun voedseluitgaven.


  • Steun voor de lokale economie: BEES Coop stimuleert de lokale economie door duurzame partnerschappen aan te gaan met regionale producenten. De SSA Étudiante bouwt op haar beurt een netwerk op van winkels die door de deelnemers zijn uitgekozen en promoot zo korte circuits en lokale producenten. Een goed voorbeeld is de coöperatieve supermarkt Le Pédalo in Elsene.


  • Voedseldemocratie en burgerparticipatie: BEES Coop werkt in zelfbeheer en betrekt zijn leden bij de besluitvorming en het dagelijks beheer, wat transparantie en actieve participatie bevordert. De Student SSA organiseert workshops waar deelnemers discussiëren over voedselsystemen en collectief beslissen over criteria en winkels waar ze hun budget aan spenderen, wat de voedseldemocratie versterkt.



 📝 Ons voorstel voor Etterbeek:  “Zet een samenwerking op tussen het OCMW en gezamenlijke aankoopgroepen, ondersteund door een betalingssysteem van derden, om lokaal, gezond voedsel toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen.”


Een onmiddellijke weg zou zijn om de bevoorrading van de sociale kruidenierswinkel Espace Libellule (👉 details hier) te stimuleren door samen te werken met lokale producenten via VRAC (👉 details hier).


Uiteindelijk zijn we van plan om verder te gaan dan de logica van voedselrijen en -pakketten door een maandelijkse voedselbon op te zetten voor ontvangers van het Revenu d'Intégration Sociale (RIS), te gebruiken op collectief geïdentificeerde goedgekeurde locaties. Deze voucher kan ook in lokale valuta worden uitgedeeld.


We zullen deze mogelijkheden blijven onderzoeken, vooral in samenhang met het toekomstige lokale sociaal-gezondheidsplan.



📢 Deel uw ideeën! We zijn ervan overtuigd dat deze projecten gezamenlijk moeten worden uitgevoerd. Als je ideeën of feedback hebt, laat het ons dan weten.


Laten we samen bouwen aan een meer verenigde en veerkrachtige gemeente!