Wie zijn we? Onze prioriteiten Nieuws agenda contact

Onze prioriteiten

Ontdek hier de prioriteiten van onze groep Ecolo-Groen Etterbeek.


Burgerparticipatie moet onze democratie versterken en alle burgers in staat stellen mee te bouwen aan een rechtvaardiger samenleving.

Het lokale niveau is hierbij van essentieel belang, omdat dit niveau het dichtst bij de burger staat en participatieve projecten hier dus het gemakkelijkst kunnen ontstaan.

Daarom:

  • Willen wij de wijkraden handhaven en versterken, om zo  een permanent overlegorgaan vormen en zo dicht mogelijk bij de bekommernissen van elke wijk in onze gemeente kunnen staan;
  • Stellen we voor om de vergaderingen van de gemeenteraad online toegankelijk te maken;
  • Richten we burgerpanels op om concrete acties te bespreken op gebieden zoals energie/klimaat, milieu, huisvesting, sport, mobiliteit, enz;
  • Maken we het "burgerinitiatiefrecht" doeltreffender en toegankelijker ,door het te vereenvoudigen;
  • Zorgen we ervoor dat de openbare vergaderingen worden geleid en beheerd door externe moderatoren om de vrije meningsuiting onder de burgers mogelijk te maken;


Cultuur is een echte motor is van cohesie, uitwisseling en persoonlijke ontwikkeling. Daarom willen we de toegang tot cultuur voor iedereen aanmoedigen en de talenten van onze gemeente, zowel de huidige als de toekomstige, bevorderen. Achter het woord cultuur gaat een veelheid van disciplines schuil! Wij willen een echte diversiteit aan activiteiten aanbieden, zodat iedereen toegang krijgt tot cultuur,.

Om cultuur zo toegankelijk mogelijk te maken, stellen wij voor om:

  • Meer gratis evenementen te organiseren in de openbare ruimte, over verschillende thema’s, om feestelijke momenten van ontdekking en samenhang te creëren in verschillende wijken van de gemeente;
  • De toegang tot kunst vanaf jonge leeftijd te vergemakkelijken door samen te werken met scholen, jeugdcentra, verenigingen, enz;
  • Culturele bruggen bouwen tussen kunstenaars, culturele instellingen van de gemeente, kinderdagverblijven en scholen, door de organisatie van culturele uitstapjes, maar ook momenten van reflectie of debatten, cursussen en workshops, waarbij kinderen al doende kunnen leren;
  • Het cultuurbudget naargelang de middelen te verhogen;
  • Cultuurcheques en gemeentelijke subsidies aan te bieden om bepaalde groepen te helpen toegang te krijgen tot cultuur: ouderen, OCMW-begunstigden, gehandicapten, enz.
  • We voeren een beleid van aangepaste kaartverkoop en formules van "vrije toegang", zodat ook de minstbedeelden toegang krijgen tot voorstellingen tegen zeer lage prijzen en degenen die de middelen hebben meer kunnen bijdragen;
  • We waarderen de Etterbeekse kunstenaars en ondersteunen hen bij hun werk, bijvoorbeeld door hen lokalen of een gemeentelijke ruimte ter beschikking te stellen (om te creëren, te exposeren...), door een netwerk van kunstenaars te creëren en partnerschappen tussen hen en lokale ondernemingen aan te moedigen…
  • Het vergemakkelijken van co-creatieprojecten, in partnerschap met lokale publieke of particuliere actoren (crèches en scholen, rusthuizen, OCMW, HORECA, enz.).
  • Het doorgeven en communiceren over de verschillende lokale artistieke werken en nieuws, via verschillende kanalen en in het bijzonder via een speciale en uitgebreide rubriek in Leven te Etterbeek;
  • .....


Geen twee mensen zijn hetzelfde. Diversiteit is een verrijking voor de samenleving: seksuele oriëntatie, huidskleur, godsdienst, levensovertuiging, leeftijd, politieke gezindheid, gender, handicap: iedereen heeft zijn eigen accenten die haar/hem/hun uniek maken. Diversiteit in al zijn aspecten geeft onze samenleving kleur. Ecolo-Groen ondersteunt Etterbeekenaren in al hun diversiteit en strijd actief tegen elke vorm van discriminatie. 

De strijd tegen geweld op vrouwen is een van de prioriteiten. In 2022 registreerde België 22 vrouwenmoorden, evenveel als het jaar voordien. Dit is slechts het zichtbare deel van het fenomeen, want heel vaak wordt er geen aangifte gedaan van geweld tegen. De gemeente moet op lokaal niveau actie ondernemen om dit geweld onder de aandacht te brengen en te bestrijden.

In de eerste plaats zetten we in op preventie. Samen met de politiezone moet de gemeente een actieplan uitwerken waarin verschillende projecten in verband met de uitbanning van geweld tegen vrouwen, homofoob geweld en racistisch geïnspireerd geweld worden gebundeld. Het is ook erg belangrijk om de openbare ruimte vanuit een genderperspectief, om zo plaatsen te creëren waar iedereen zich veilig voelt.

Daarnaast zetten we ook in op de bewustmaking van burgers. Via het onderwijs willen we stereotiepe genderpatronen en heteronormativiteit doorbreken en discriminatie, racisme en xenofobie uitroeien. Kinderen en jongeren hierover de juiste kennis meegeven is cruciaal. Ook in de openbare ruimte blijven we acties herhalen die geweld tegen vrouwen aanklagen. Zoals de Rode schoenen campagne of de ontdekkingswandeling het onveiligheidsgevoel dat vrouwen ervaren in de openbare ruimte te herkennen.

Ten slotte moet Etterbeek als gemeente een  voorbeeldfunctie uitdragen. Door een eigen diversiteitsplan uit te werken en op te volgen. Door neutrale aanwervingsprocedures  te hanteren. Door haar personeel op te leiden rond diversiteit. En via een genderbudget dat analyseert of de gemeentelijke begroting gelijk wordt ingezet voor de noden van mannen en vrouwen.



Om de toekomstige generaties een leefbare stad te schenken, is een transitie naar een meer duurzame samenleving noodzakelijk. Het beschermen van de biodiversiteit, de terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en omkeren van de vervuiling van het water, aarde en lucht zijn absolute prioriteiten. Etterbeek moet haar verantwoordelijkheid blijven opnemen, en een versnelling hoger schakelt in de ecologische transitie. Een omslag die voor een meer leefbare en gezondere stad zal zorgen voor iedereen, én de beste investering is in de toekomst.


Klimaat


De opwarming van de aarde moet onder de 2 graden blijven. Etterbeek engageerde zich via het burgemeestersconvenant om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Hiervoor moeten we een enorme sprong maken op vlak van duurzaamheid in zowat alle sectoren. Een klimaatplan moet dit allemaal in goede banen leiden. De voornaamste prioriteiten hierin zijn het renoveren en isoleren van gebouwen, volop inzetten op hernieuwbare energie, het ondersteunen van lokale en circulaire economie, duurzame mobiliteit stimuleren en onze afvalberg verkleinen. 

Het klimaat is al aan het veranderen, daarom is het cruciaal dat onze gemeente zich ook aanpast aan de gevolgen van een warmer klimaat. Om de effecten van extreme hitte en droogte, maar ook een hoger risico op overstromingen te beperken ondernemen we tal van acties. Zoals het vergroenen van straten, want bomen en planten zijn de beste airco voor een stad. Waar mogelijk ontharden we van gebetonnerde plaatsen, zodat water bij hevige regenval in de bodem terecht kan. Door natuurlijke ecosystemen te herstellen verhogen we de biodiversiteit in de gemeente. 

De klimaatstrijd is vooral een sociale strijd, strijden voor het klimaat betekent vooral strijden voor een leefbare en gezonde stad voor iedereen. Burgers, organisaties en bedrijven moeten we zo veel mogelijk ondersteunen in de noodzakelijke aanpassingen. Naast energiepremies ook via premies voor de strijd tegen de klimaatverandering, zoals premies voor groene daken, bodemdoorlatendheid en regenwaterreservoirs. Ecolo-Groen wil ook actief burgers en organisaties betrekken met verschillende vormen van rechtstreekste participatie, het is belangrijk om al onze krachten te bundelen! Vandaag inzetten in een duurzame stad is de beste investering die we kunnen maken voor de toekomst.


Energie


De properste en goedkoopste energie is degene die we niet verbruiken. Daarom zetten we in de eerste plaats vanop in op het isoleren en renoveren van gebouwen. Etterbeekse gezinnen die het energieverbruik van hun woning willen verminderen steunen via de uitreiking van gemeentelijke energiepremies en we zorgen ervoor dat inwoners gratis een energieaudit kunnen laten uitvoeren het energieverbruik van hun woning te kennen. 

Als gemeente moet Etterbeek het goede voorbeeld geven: het renoveren van alle gemeentelijke gebouwen en sociale woningen is daarom prioritair. Op die manier verlagen we de factuur voor zij die dat het meest nodig hebben. 

Om naar een duurzamere energiemix te evolueren, moet Etterbeek helemaal kiezen voor hernieuwbare technologieën: zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, warmtenetten, biogas uit afvalverwerking,…

Burgers en bedrijven  moeten de fundamenten worden van onze lokale van de energieproductie. Delen van hernieuwbare energie maken we eenvoudiger via energiegemeenschappen. Niet iedereen heeft een dak waarop ze zonnepanelen kunnen leggen, voor hen kan een duurzame energiegemeenschap helpen. Zo kunnen buurtbewoners die in een appartement wonen bijvoorbeeld goedkoop de energie gebruiken die er extra wordt geproduceerd op het dat van de school in hun straat.

Om de energieprijzen te drukken organiseren we groepsaankopen door de gemeente, zowel voor de bestaande energiebehoefte als voor het installeren van zonnepanelen of het uitvoeren van isolaties. 


Gezonde en duurzame voeding


We breiden de stadslandbouw uit door verder in te zetten op de participatieve tuinen in de Nieuwelaan,  het Park Hap en de Beckersstraat én we zoeken naar bijkomende locaties waar burgers in de gemeente samen groenten kunnen verbouwen. 

We blijven Etterbekenaren blijven bewustmaken van duurzame voeding: biologisch, lokaal en seizoensgebonden via verschillende acties (Kit duurzaam tafelen onder buren, Duurzaam Wijkcontract, Kom à la Maison, de ambassadeurs van duurzame voeding). En strijden verder tegen voedselverspilling, door concrete initiatieven zoals Freego, waar onverkochte voedingsmiddelen worden uitgedeeld, te ondersteunen.

Voor de scholen en crèches garanderen we gezonde en duurzame voeding door te voldoen aan alle criteria om een “Good Food” label te behalen (biologisch, zero afval, lokaal). Voor de Gemeentelijke kruidenierzaak van het OCMW zorgen we voor nog meer lokaal geteelde producten door het moestuinproject “Biologische groenten uit Etterbeek” uit te breiden.


Milieu


De luchtkwaliteit is op verschillende plaatsen in Etterbeek nog ondermaats (De resultaten – CurieuzenAir). Schone lucht inademen is geen luxe, we willen zorgen voor een gezonde lucht in heel de gemeente, zeker rondom scholen en crèches. We streven ernaar de gezondheidsnorm die is vastgesteld door de WHO te handhaven. Dit doen we door volop in te zetten op zachte mobiliteit, de verwarming van gebouwen te verduurzamen en ook het vergroenen van onze gemeente is hiervoor cruciaal.

Om de ecologische voetafdruk van de gemeente te verkleinen én de openbare ruimte ordelijk te houden zetten we in op een Zero afval strategie. Het is hoog tijd dat we de wegwerpeconomie achter ons te laten en te kiezen voor lokale, circulaire en duurzame economie. Duurzame initiatieven van lokale ondernemers ondersteunen we Hergebruik en herstellen worden de norm, weggooien de uitzondering. 

Om de bestaande afvalberg te verkleinen hebben we een tal van initiatieven gelanceerd zoals een virtuele weggeefwinkel, een netwerk van Give-boxes, en herbruikbaar materiaal voor evenementen en stelden we voor om de duurzame aankopen te ondersteunen met een premie, bijvoorbeeld voor herbruikbare luiers, voor herbruikbare hygiënisch materiaal of voor compostbakken. Ook de verschillende gemeentelijke scholen en crèches laten we naar een zero afvalbeleid evolueren.


Biodiversiteit


Investeren in natuur in de buurt is erg belangrijk om onze biodiversiteit te beschermen. Het vergroenen van straten, inzetten op stadslandbouw en het aanplanten van kleine stadsbossen, bijvoorbeeld op de Jachthofsite, moet de natuur in Etterbeek een boost geven. Ook voor de kinderen willen we een groenere omgeving, door de speelplaatsen van de gemeentelijke scholen helemaal te vergroenen. 



Jongeren hadden het meest van al te lijden onder de afzondering van hun leeftijdsgenoten tijdens de lockdowns. Studie na studie toont aan dat het welzijn van jongeren hier erg onder leed, en dit wordt nog versterkt door de angst die voortvloeit uit de huidige maatschappelijke uitdagingen (klimaatcrisis, energiecrisis, oorlog in Oëkraïne,...). Een goede coördinatie tussen alle lokale actoren die zich inzetten voor de jeugd (scholen, jeugdcentra, jeugdbewegingen, verenigingen voor sociale samenhang, OCMW's, enz.) is erg belangrijk om jongeren hen zo snel en gepast mogelijk naar de bevoegde hulp- of zorgdiensten te verwijzen.

Tegelijkertijd stellen we  verschillende initiatieven voor om het welzijn van jongeren te verbeteren. Enkele voorbeelden: 

  • Het integreren van voorzieningen in de openbare ruimte waar jongeren buiten de schoolomgeving kunnen samenkomen (skateparken, buitensportvoorzieningen, muziekkiosks, enz.) Het Rinsdelleplein is hier een geweldig voorbeeld van;
  • Het activiteitenprogramma van het Jeugdhuis versterken en populairder maken bij een breder publiek; 
  • Een gemeentelijk aanbod van opleidingen voor jongeren ontwikkelen;
  • Een Jeugdraad oprichten, waarin jongeren de gemeente aanbevelingen kan geven over hun verwachtingen Etterbeek; 
  • In samenwerking met de Jeugdhuis, het Cultureel Centrum Senghor en de verschillende scholen in Etterbeek organiseren we  "open mic"-avonden, waarbij jongeren een vrij podium krijgen om hun talenten te tonen aan vrienden en familie;
  • We bevorderen de cultuur van debat en burgerschap door de scholen in Etterbeek de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan debatwedstrijden.


In de komende jaren streven we bij de inrichting van de openbare ruimte naar een beter evenwicht tussen de verschillende gebruikers, om de actieve mobiliteit aan te moedigen, hiervoor respecteren we de hiërarchie van het STOP-principe (Stappers: voetganger - Fietsers - Openbaar vervoer - Personenwagen).

Hiervoor zijn een waaier van verschillende initiatieven nodig, zoals:: 

  • Het beveiligen van oversteekplaatsen voor voetgangers;
  • De aanleg van veilige fietspaden, vooral op wegen waar het er veel autoverkeer is;
  • Trottoirs die te smal zijn verbreden we en trottoirs die in slechte staat verkeren leggen we opnieuw aan;
  • We breiden het aantal schoolstraten uit en maken ze permanent door er specifiek straatmeubilair te plaatsen (verwijderbare slagbomen, enz.);
  • We installeren beveiligde fietsenrekken en -boxen, zowel op als naast de weg, om tegemoet te komen aan de talrijke verzoeken van Etterbeekse burgers die een fietsbox aanvroegen via het regionale Cyclo-platform;
  • We gaan door met de aanleg van dropzones voor scooters om illegaal parkeren te voorkomen en zo de voetpaden vrij te houden; 
  • We zetten verder in op de installatie van oplaadpunten voor elektrische auto's in samenwerking met het Gewest;
  • We gaan door met de uitvoering van het plan GoodMove (Ville 30, ontwikkeling van het openbaar vervoer, maatregelen om de wijken rustiger te maken, enz;)
  • Het  organiseren van activiteiten in het Mahma (Huis van Actieve Mobiliteit) om actieve mobiliteit te bevorderen;
  • Het bevorderen van initiatieven om het gebruik van de deelwagens en andere vormen van gedeelde mobiliteit aan te moedigen;
  • We zetten in op bewustmakingscampagnes en opleidingen voor bewoners en scholen rond verschillende mobiliteit thema’s (verkeersveiligheid, proefproject voor bakfietsen en elektrische fietsen, fietscertificaat, enz;)
  • We gaan verder met de "commissie actieve mobiliteit", waar burgers worden burgers uitgenodigd om hun mening over het gemeentelijk mobiliteitsbeleid te delen;.
  • ...

Bovendien zullen we bij alle wegenbouwprojecten die de komende jaren zijn gepland (Forte dei Marmi plein, Graystraat, Pandhoflaan, Eskadronstraat, Tervurenlaan, Kazernelaan, enz.) zorgen voor een beter evenwicht van de openbare ruimte tussen de verschillende gebruikers, om actieve vervoerswijzen aan te moedigen en de veiligheid en levenskwaliteit van iedereen te garanderen.

Openbare verlichting

De oudste armaturen zullen worden gerenoveerd naarmate de mogelijkheden zich voordoen. De nieuwe armaturen, in wit licht en LED, zullen zuinig en energiezuinig zijn. Deze renovaties worden uitgevoerd in overleg met Sibelga in het kader van haar openbare dienstopdrachten.

Lage Emissiezone

Sinds de inwerkingtreding van de LEZ worden de oudste voertuigen vervangen door voertuigen die voldoen aan de meest recente emissienormen, met een voorkeur voor hybride en elektrische voertuigen.



We staan achter onze ondernemers

Wij geloven dat een ambitieus werkgelegenheidsbeleid begint met het aanmoedigen van de wil om te ondernemen:

  • Wij stellen voor dat scholen inzetten op het bezoeken van bezoeken ambachtelijke werkplaatsen; 
  • Wij willen dat de onroerende voorheffing gedurende de eerste drie jaar van een nieuwe onderneming wordt terugbetaald om zo nieuwe initiatieven financieel te ondersteunen.
  • Wij stellen voor om de gemeentelijke krant om te vormen tot een "tijdschrift van de lokale economie".

Ondersteuning van het bedrijfsleven 

  • Wij versterken de afdeling economische en commerciële ontwikkeling van de gemeente om haar in staat te stellen de huidige economische uitdagingen aan te gaan (bijvoorbeeld ondersteuning van de plaatselijke handel, diversificatie van het aanbod, enz;)
  • Wij zullen de oprichting van werkgeversgroepen stimuleren (bijvoorbeeld via de plaatselijke ontwikkelingsmaatschappijen). Deze plaatsen laten toe om instrumenten en vaardigheden, bevorderlijk voor sociale innovatie, te bundelen en te delen.  En worden daarnaast ook ontwikkeld omwille van economische voordelen (vermindering van de vaste kosten, bundeling van middelen) en om redenen van efficiëntie (mobiliteit, toegankelijkheid, innovatie, netwerkvorming).
  • Voor elk bedrijf dat hiervoor openstaat, willen we een partnerschap voorstellen dat begint met een gedeelde vastelling in termen van stadsontwikkeling rond zijn vestiging: behoefte aan een leveringszone, zichtbaarheid van het pand, minimaal aantal parkeerplaatsen voor groothandelszaken, enz.

Bevordering van de alternatieve economie

  • Wij voeren een lokaal financieel beleid dat de opkomst van nieuwe, vormen van economie bevordert (fiscale steun, lagere huren, forfaitaire afvalbelasting ....).
  • Wij zullen het parkeren van bedrijfsvoertuigen op parkeerplaatsen van de straat af ondersteunen.
  • We zullen de ondernemingen ondersteunen bij hun ecologische transitie door te helpen bij de financiering van fietsenrekken in de parkeergarages, de aankoop van fietsboxen en de uitleen van bakfietsen voor leveringen.


Een gemeente waar het aangenaam wonen is, is een gemeente die solidair is, door openbare diensten en “commons” te ontwikkelen om iedereen, en in het bijzonder de meest kansarmen, te ondersteunen. Aangezien steeds meer mensen in Etterbeek geconfronteerd worden met sociaaleconomische moeilijkheden en niet over voldoende middelen beschikken om een menswaardig leven te leiden, moeten de kwaliteit, de toegankelijkheid en de diversiteit van de openbare diensten versterkt worden. Dit vereist ook voldoende en duurzame middelen en hiervoor is solidariteit cruciaal, en wordt er een beroep gedaan op de breedste schouders.


Onze strijd om ongelijkheid te verminderen is gebaseerd op de volgende principes:


1. Een betere kennis van de noden en aangepaste diensten


De kwaliteit van de diensten van de gemeente, het OCMW en de vrijwilligerssector moet gebaseerd zijn op een sociale diagnose per wijk om het aanbod te kunnen afstemmen op de reële behoeften van de bevolking. Burgers moeten kunnen beschikken over toegankelijke, kwaliteitsvolle en begrijpelijke informatie over de diensten en hulpmiddelen waartoe zij toegang hebben.


Er moeten voldoende kwaliteitsvolle collectieve diensten (crèches, bejaardentehuizen, openbare en sociale huisvesting, digitale ruimtes, sport- en culturele infrastructuren, huiswerkscholen, …) beschikbaar zijn voor onze inwoners. Ook gespecialiseerde ondersteuning moet worden geboden aan verschillende groepen mensen, zoals eenoudergezinnen, jongeren of ouderen, gehandicapten, daklozen, verslaafden, enz.


2. Vereenvoudiging van de procedures en automatische steuntoekenning


Door de administratieve obstakels te verminderen, worden de stappen die inwoners van Etterbeek moeten ondernemen vereenvoudigen. Hiervoor is het nodig om de samenwerking tussen verschillende diensten te verbeteren en voorrang te geven aan kwaliteitsvolle ondersteuning, in rechtstreeks contact met de actoren van het maatschappelijk werk.


Wanneer er moeilijke individuele moeilijke bekend zijn bij de plaatselijke diensten, is de automatische toekenning van steun de beste manier om het risico van inkomensverlies en de soms ernstige gevolgen (zoals overmatige schuldenlast), te beperken. De mobiliteit van het personeel zal ook van cruciaal belang zijn om de begunstigden proactief te ondersteunen.


3. Huisvesting als prioriteit


Toegang tot fatsoenlijke huisvesting is essentieel om een waardig leven en toegang tot andere sociale rechten te garanderen. Dit betekent dat de strijd tegen leegstand moet worden opgevoerd, dat gemeenschappelijke woningen voor sociale doeleinden moeten worden ontwikkeld en dat het risico van uitzetting moet worden voorkomen. Voor daklozen moet de "housing first"-aanpak centraal staan: het gaat erom eerst een dak boven het hoofd te garanderen, om daarna de hulpzoekende beter te kunnen ondersteunen in zijn andere stappen.


4. Steun voor sociaal-professionele integratie


Het lokale niveau speelt een belangrijke rol bij het bieden van toegang tot taalvaardigheden, opleiding en werkgelegenheid. Door ons te richten op de aanpak "nul langdurig werklozen", willen we dat het sociaal-professionele integratietraject iedereen in staat stelt om op duurzame wijze weer deel te nemen aan de maatschappij, financieel onafhankelijk te zijn en eigenwaarde te krijgen, in overeenstemming met iemands talenten en ambities.



Het gebouwenpark van de gemeente is verouderd en vereist talrijke ingrepen op het gebied van waterdichtheid, isolatie, elektrische conformiteit, enz. Een van de belangrijkste doelstellingen voor onze gemeentelijke gebouwen, is het verbeteren van hun energieprestaties. Gezien de klimaatcrisis moet de gemeente een voortrekkersrol spelen door het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen terug te dringen. Daarnaast is het enorme belangrijke uitdaging om in te spelen op de demografische groei in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Om aan deze behoeften tegemoet te komen, voeren nemen we onder meer de volgende initiatieven: 

  • Het verbeteren van de energieprestaties van een maximaal aantal gemeentelijke gebouwen en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften;
  • De bouw van nieuwe woningen (ook sociale woningen) op de plaats van het oude stadhuis en op de Jachthofsite.


De openbare ruimte is onderworpen aan verschillende fundamentele uitdagingen. Het is essentieel om onze openbare ruimte grondig te hervormen om om haar weerbaarder te maken tegen grote klimaatveranderingen die ons te wachten staan. De vergroening en ontharding van onze straten zijn de twee belangrijke middelen om dit te bereiken. Door onze straten te vergroenen, te ontharden en door vele bomen aan te platen, kunnen we ons doeltreffend verweren tegen steeds frequente extreme weersverschijnselen, of het nu gaat om overstromingen of hittegolven. Bovendien zorgt het vergroenen van de openbare ruimte er ook voor dat de biodiversiteit terugkomt in onze straten. Hiervoor is het belangrijk dat we zorgen voor coherente groene rasters om een positief mogelijk effect te bereiken.

Een stad die leeft is een stad is waar iedereen gebruik kan maken van de openbare ruimte. Dat vereist een nieuw evenwicht in de verdeling van de ruimte die aan auto's en andere gebruikers wordt gegeven, en vooral het uitbreiden van ontmoetingszones waar alle inwoners van Etterbeek in alle rust en veiligheid van hun wijk kunnen genieten.

Een aangename openbare ruimte voor iedereen betekent ook dat we moeten nadenken over inclusiviteit. Inclusief zijn betekent in de eerste plaats er systematisch voor te zorgen dat de openbare ruimte toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit. Het betekent ook dat er zoveel mogelijk openbare voorzieningen (waterfonteinen, openbare toiletten, enz.) voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Ten slotte betekent het ook dat we moeten nadenken over het verwijderen van koloniale tekens die aanwezig zijn in ons straatbeeld én dat we telkens onze openbare ruimte op een genderinclusieve manier moeten inrichten.



Het is belangrijk dat onze senioren actief en gezond blijven. De voorwaarden daarvoor zijn bekend: een bevredigend sociaal leven en hun onafhankelijkheid. Beide zijn afhankelijk van de kwaliteit van de openbare voorzieningen, zoals begaanbare voetpaden, aangepast openbaar vervoer, pleinen en parken voorzien van straatmeubilair om ontmoetingen te vergemakkelijken, maar ook de mogelijkheden om betrokken te worden bij het leven in onze wijken. 

Ouderen hebben een schat aan ervaring, en het zou zonde zijn om die ervaring niet te waarderen in de gemeenschap: huiswerkhulp of studiebegeleiding, de organisatie van lezingen op scholen in samenwerking met onze buurtbibliotheken, het beheer van de diverse vzw's in Etterbeek. Hun bijdrage aan de banden tussen de verschillende generaties is cruciaal en willen we verder ondersteunen.

Daarnaast lijkt het ons ook belangrijk om bijvoorbeeld:

  • Huisvesting te creëren die het ouderen toelaat om zo lang mogelijk, in autonomie, hun dagelijks leven te leven;
  • Het aanbod aan activiteiten (sport, IT, cultuur, enz.) voor ouderen te versterken;
  • Op lokaal niveau de oprichting van intergenerationele peterschap aanmoedigen.


Via de stedenbouwkundige lasten zullen wij projectontwikkelaars die nieuwe woningen bouwen, aanmanen om 10% daarvan gedurende minstens 9 jaar onder openbaar beheer te stellen via het Agentschap voor Sociale Huisvesting. Wij zullen er ook op toezien dat nieuwe bouwprojecten, hoe dan ook, de levenskwaliteit van de buurtbewoners verbeteren.

Wij zorgen ervoor dat reclame in de openbare ruimte geleidelijk wordt verwijderd.